Close

Adresa web pentru toti – Ce este si cum functioneaza?

Ce este o adresă web?

O adresă web sau URL (Uniform Resource Locator) este un șir de caractere care identifică o resursă de internet.

Prima parte a adresei web, cunoscută sub numele de identificator de protocol, specifică ce tip de protocol să folosească atunci când se realizează o conexiune cu serverul. Cele mai comune protocoale sunt HTTP și HTTPS. A doua parte a adresei web se numește nume de domeniu și identifică o anumită gazdă.

O adresă web poate fi cunoscută și ca adresă de internet sau URL (Uniform Resource Locator). De obicei ia forma http://www.example.com, unde „www” înseamnă „World Wide Web”.

Cum creez o adresă web

O adresă web, cunoscută și ca adresă de protocol Internet, este o secvență de litere și numere care identifică un computer sau un dispozitiv de rețea pe internet.

Cel mai simplu mod de a crea o adresă web este să utilizați site-ul web de înregistrare a numelui de domeniu. Ei vă vor cere numele de domeniu dorit și apoi vă vor furniza o listă de domenii care sunt disponibile.

Mulți oameni preferă să-și creeze propriile adrese web pentru că vor să fie memorabile sau pentru că vor să evite să plătească suplimentar pentru ele. Acest lucru se poate face prin achiziționarea propriului domeniu de la un registrator de domenii (spre exemplu rotld.rochroot.roromarg.rohostinger.ro sau altele similare) sau prin utilizarea unuia dintre numeroasele servicii online gratuite, cum ar fi Google, WixSite sau altele. Există, de asemenea, multe tutoriale online care oferă instrucțiuni despre cum să faci asta singur.
Photos by Frenify Team Studio

Ce înseamnă numele de domeniu?

Un nume de domeniu este adresa unui site web. Domeniul este ceea ce tastați în browser pentru a accesa site-ul. Numele de domeniu este de obicei urmat de un domeniu de nivel superior, cum ar fi „com” sau „org”, care vă spune ce tip de organizație deține site-ul. La noi în România, domeniile se termină în .ro, însă în mare parte aproape toate terminațiile sunt disponibile de cumpărat. Puteti vizualiza o listă cu toate terminațiile pe expireddomains.net, unde puteți vedea de asemenea și o listă cu domeniile care au expirat sau vor expira.

Este important să obțineți un domeniu care este relevant și ușor de reținut pentru afacerea dvs., deoarece va fi primul lucru pe care oamenii îl vor vedea atunci când își caută afacerea online.

Numele de domeniu poate fi folosit și ca identificator în alte scopuri, cum ar fi adrese de e-mail, servicii de mesagerie instantanee și căi de fișiere pe computere sau alte dispozitive.

Care sunt diferitele tipuri de adrese web?

O adresă web, cunoscută și sub numele de Uniform Resource Locator (URL), este o secvență de caractere care specifică locația unui fișier pe World Wide Web.

Există patru tipuri de adrese web:

– Nume de domeniu: aceasta este cea mai comună formă de adresă web. De obicei, include numele unei companii sau organizații și se termină în „.com” sau “.ro”

– Protocol: Acesta este folosit pentru a specifica tipul de server la care doriți să vă conectați. Exemplele includ „http” pentru Hypertext Transfer Protocol și „https” pentru Secure Socket Layer.

– Adresă IP: Aceasta este folosită pentru a identifica locația unui computer individual pe internet. Formatul arată astfel „192.168.0.1”, “192.168.1.1” sau “192.168.100.1”. În general, aceste adrese web(ip-uri locale) pot fi modificate după bunul plac, însă acestea nu vor putea fi și accesate din exterior (adică de altcineva din afara rețelei locale).

– Scurtarea adreselor URL: acestea sunt adesea folosite atunci când postați mesaje pe rețelele sociale sau în mesaje text. Acestea scurtează adresele URL lungi, dar adesea nu oferă identificarea sau locația unui utilizator. 

Bara de adrese de internet din browser

Care sunt cele mai comune site-uri web de pe internet?

Cele mai comune site-uri web de pe internet sunt Facebook, Google, YouTube, Instagram, Tiktok, eMAG si multe multe altele. Aceste site-uri sunt unele dintre cele mai populare dintr-o varietate de motive. De exemplu, Facebook este folosit pentru rețelele sociale și pentru chat-ul video. Google este folosit pentru motoarele de căutare și serviciile de e-mail. YouTube este folosit pentru a vizualiza videoclipuri și a partaja conținut. Amazon este folosit pentru a cumpăra produse online sau pentru a descărca cărți electronice.

Instagram si Tiktok sunt platforme de socializare similare cu Facebook, iar eMAG este cea mai mare platforma de cumparaturi online din Romania.

Secretul unui site web de succes începe cu o adresă web minunată

O adresă web scurtă este importantă pentru un site web de succes, deoarece este mai ușor de reținut și de partajat altora. Deoarece fiecare literă din alfabet este preluată de un nume de domeniu existent, poate fi dificil să găsești un nume de domeniu scurt. Cu toate acestea, există câteva trucuri pe care le puteți folosi pentru a găsi unul. Un nume de domeniu precum „www.example.com” va fi întotdeauna înaintea unei adrese mai scurte precum „www.example.com”. De asemenea, puteți căuta domenii care au fost înregistrate, dar care nu au fost încă utilizate (numite și „parcare de domeniu”).

 

Aceste domenii vor fi de obicei disponibile pe principiul primul venit, primul servit. Există, de asemenea, unele extensii de registrar care pot fi utilizate pentru a scurta un nume de domeniu, cum ar fi „com”. www.example.comwww.example24.comwww2.example821.org.

 

O adresă web scurtă este importantă pentru un site web de succes, deoarece este mai ușor de reținut și de partajat altora. Deoarece fiecare literă din alfabet este preluată de un nume de domeniu existent, poate fi dificil să găsești un nume de domeniu scurt.

 

Ca si instrumente folositoare pentru a gasi un nume de domeniu usor si liber, puteti folosi platforma expireddomains.net unde puteti gasi toate extensiile si toate domeniile expirate sau in curs de expirare.

svg8 min read